otrdiena, 2015. gada 15. decembris

Siera cepumi - bez miltiem

Bezglutēna cepumi


Sāku domāt, ka diezgan pamanāma un uzkrītoša ir mana ievirze uz eksperimentiem un visādām dīvainībām… Nu ko, šoreiz nebūs savādāk…

Iedvesmojoties no nesen izmēģinātas receptes – šokolādes kūka, kur miltu vietā izmanto baltās pupiņas, vienu vakaru iedomājos, ka jāizmēģina izcept siera cepumi.

Ņemot talkā parastās siera cepumu receptes, kur bāze ir smilšu mīkla, miltu vietā liku vārītas pupiņas.
Sākuma pozīcijā visas sastāvdaļas liku 1:1:1, bet procesa laikā nonācu pie šādiem daudzumiem:

100g siers

100g sviests – domāju var likt mazāk, ap 60-80g

300g pupiņas

1ola

Process:

  1.      Izmērcē, izvāra baltās pupiņas, ja ir slinkums, var aizvietot ar konservētām pupiņām, bet tad vajag kārtīgi nokāst, lai nav lieks šķidrums.
  2.      Pupiņas sablenderē, vai saspiež ar dakšiņu. Mans blenderis nemīl sausas konsistences, pieliku olu, bet tā pat viņš sajūsmā nebija. Ar dakšiņu samīcīt labi sanāk un grūti arī nav.
  3.      Pie pupiņām un olas pievieno istabas  temperatūras sviestu un rīvētu sieru.  Tirgū pārdevēja apvārdoja mani, ka ļoti  labs siers cepumiem būs tas „Peļu siers”,  Emental. Sen jau zināju, ka man  caurumainais siers negaršo, bet viņš tak  būs cepts… nu, ja garšo tas siers, cepumi  ir ideāli, bet nākamreiz likšu citu sieru.
  4.      Gatavā masa ir ķipīga, uz pannas liku ar tējkaroti, neko daudz neizplūst. Cep 180Co 8-10min kamēr zeltaini.
Gatavs!

Godīgi sakot, biju gatava, ka šis pasākums izgāzīsies un beigās būs kaut kas aizdomīgs, pupiņu, siera sacepumam līdzīgs, bet iznāca ļoti labi cepumi – konsistence līdzīga kārtainajai mīklai, sviests izveidoji kraukšķīgu apvalciņu. Ļoti izteikta siera garša, tādēļ izvēlēties vajag sieru kas garšo, domāju, ka labu Krievijas vai Holandes sieru arī var izmantot.

Varbūt var mēģināt likt klāt vēl vienu olu, tikai nezinu kāds iznākums gaidāms – laikam cietāki cepumi, gan jau kāds konditors nojauš, man šādu zināšanu nav, bet, ja praksē izmēģināšu, pielikšu secinājumus.

Vēl viens liels pluss – cepumus var ēst tie, kuri izvairās no glutēna. 

Noteikti kādreiz cepšu vēl, jo ar miltiem aizrauties negribas, bet siera cepumi garšo ļoti.
Tas ko gribu ieteikt - neesi aizspriedumains pret pupām - to garšu nemaz nemana. Kad pirmo reizi apēdu šokolādes kūku un tikai tad man paziņoja pupiņu noslēpumu, pat neticēju. Speciāli uzcepu kūku pati, aiznesu uz darbu, tur ar visi brīnījās, tā ka - uz priekšu!
Līdz svētkiem vairs nav tālu, gan jau būs vēl kādi eksperimenti un idejas, bet šodien :)

1 komentārs:

  1. Labdien!
    Diemžēl sajauktas vietām proporcijas sieram un pupiņām, proti, pareizi bija jābūt 300g siera un 100g pupiņu, nevis otrādi. Diemžēl nepaklausīju savām sākotnējām izjūtām un uztaisīju tā, kā receptē, un rezultātā sanāca nevis siera cepumi, bet pupiņu cepumi, faktiski neēdami, jo bezgaršīgi (pie pareizām proporcijām siers būtu devis nepieciešamo garšu un sāļumu, a tā nekā). Tagad skatoties tuvāk arī bildes, pirmajā bildē pupiņas vizuāli nav uz 300g, arī siers ir vislielākais, kaut gan, ja tur būtu bijuši tikai 100g siera, tad siers lieluma ziņā būtu tāds pats kā sviests.

    AtbildētDzēst