trešdiena, 2013. gada 6. marts

Ebay iesācējiem..







  Kā jau diezgan liela sabiedrības daļa, tā arī es, mēs zinam par interneta vietni ebay.com, ebay.de, ebay.uk uc.



  Visam ir pirmā reize un arī man pienāca diena, kad es pirmo reizi tā pa īstam ieinteresējos par šo mājaslapu. Kāda man pazīstama meitene pastāstīja, ka par ļotim lētu naudu nopirkusi firmas rokas pulksteni ar Spanch Bob bildi. Ne jau man Spanch Bob patīk, bet gan ieinteresēja fakts ka ebay var dabūt daudz dažādu lietu par izdevīgām cenām. Bieži vien preces, ko redzam top shop, vai kolektīvās iepirkšanās saitos šeit var iegādāties par daudz zemākām cenām. 
Pirms nedēļas pasūtīju cimdus, kuri paredzēti, lai aukstā laikā varu lietot telefonu ar touch ekrānu, nenovelkot tos. Ieraudzīju kolektīvās iepirkšanās portalā 2,50Ls, apmēram tādā cenā, ebay.com nopirku par 1,09$ , mūsu naudā 0,59Ls

Taupiet naudu!:) 


  Tas jau bija pāris gadus atpakaļ, kad veicu savu pirmo pirkumu ebay.com. Toreiz man vajadzēja dažādus sīkumus rokdarbiem, kurus gatavoju, dažādas metāla detaļas, pērlītes u.t.t.  Domāju padalītes ar savu pieredzi, kļūdām un veiksmēm.

1. Reģistrācija

  Reģistrēšanās ebay.com ir kā jau visās mājaslapās. Nekādu īpašu ekstru nav. Jānorāda vārds, uzvārds u.t.t. adrese (tā uz kuru vēlies saņemt savus pasūtījumus). Tā pat, lai veiktu pirkumus, vai tirgotos ir jāreģistrēja majaslapā paypal.com, bet par to vēlāk.

2.  Iepirkšanās

  Kad mēs iepērkamies dažādās latviešu

mājaslapās mēs piežam "Pirkt", vai "Ielikt grozā" un abi šie apzīmējumi arī nozīmē ielikt grozā. Varam salikt grozā kaut 100 preces un pēc tam aizvērt mājaslapu neko nenopērkot. 
  Pēc šāda paša principa pirmo reizi iepirkos ebay.com. Man nebija plāna ko pirkt, gribēju saglabāt šīs preces grozā, lai neaizmirstu ko vēlos iegādāties, vai arī, kas man liekas ievērības cienīgs. Saliku savā grozā tik daudz visa kā - gan vajadzīgo, gan nevajadzīgo. Izpētīju visu un izgāju ārā. Pēc kāda laika man atsūtīja vairākas vēstules ar rēķinu, drīzāk lūgumu tos apmaksāt. Izrādās kārtība ir
tāda - katru reizi, kad uzspied "buy it now", "buy", nevs "add to cart", tu esi pasūtījis šo preci. Šodien skatos, ka ir iespēja pievienot preci grozam un izņemt to, tajā laikā vai nu nebija tādas iespējas, vai arī biju akla, neredzēju tādu iespēju. Beigās, kad sarēķināju summu tā parsniedz 130$. Tā kā es nebiju gatava par to visu maksāt un man tas arī nebija vajadzīgs, dabūju rakstīt katram izplatītājam (seller) atvainošanās vēstuli ar tekstu esmu jauniņā šajā jomā, neko nejēdzu, lūdzu piedodiet un atceliet pasūtījumu. 
  Vēl kas, ja esi piedalījies izsolē, tad tev nav iespējas atteikties no šīs preces. Ja uzvarēji, tad japērk, tādēļ rēķinies ar summu kuru soli. Ne vienmēr ir kāds, kurš tevi pārsola. Solīt iesaku pēdējās minūtēs, jo savādāk tu visu laiku pacel cenu un tas nav vajadzīgs.
  Ir iespēja izveidot vēlmju sarakstu. Tiek piedāvāti jau orģinālie nosaukumi kā Watch list, wish list, your list u.c. To ko vēlēos neaizmirst, nepazaudēt, ielieku šajos sarakstos. 



3. Paypal.com 

  Par paypal.com. No sākuma skatījos ļoti skeptiski uz norēķināšanos caur šo mājaslapu. Jāatstāj personīgais info. Viss par savu bankas karti, kontu u.t.t. Var jau visādus brīnumus par drošāko atmakas veidu pasaulē sastāstīt, bet nebiju  pārliecināta par tā patiesīgumu.


Protams izvēles man nebija, bija vien jāpiekrīt "spēles noteikumiem" un piereģistrējos šai mājaslapā. Piereģistrēju savu studentu isic karti. Diemžēl ebay neļauj izmantot skolēnu un studentu kartes, lai norēķinātos. Tik ilgi
nopēros nesaprotot kapēc neņem pretī manu karti, beigās zvanīju uz savu banku un tur man laipni paskaidroja, ka šī karte neder. Tātad, ja gribi iepirkties, tev jābūt parastai bankas kartei.

  Varu teikt droši, ka vēl ne reizi neesmu


apzagta, apmānīta, vai vēl kā savādāk apčakarēta šīs mājaslapas ietvaros. Pat tad, kad vienu reizi pārdevējs no ebay man sūtīja naudu atpakaļ, saņēmu visu kā pienākas.
  No vienas puses ērti tas, ka katru reizi, kad iepērkos, man vairs nav vajadzības turēt karti rokā un rakstīt garo ciparu penteri. 3 reiz uzpied pirkt un viss ir samaksāts, jo ebay.com ir vienots ar paypal.com. No otras puses esmu domājusi par to, ka kādam garnadzim nemaz nebūtu tik grūti uzlaust manu ebay kontu, vai paypal kontu. Par laimi viss pagaidām kārtība. Un vēl, reģistrējoties paypal.com pie paroles uzstādīšana laipni tiek parādīts, vai parole ir pietiekami spēcīga.

4. Pārdevējs un prece


  Katru reizi, kad vēlos atrast kaut ko konkrētu, cenšos noskaidrot preces orģinālo nosaukumu, jo savādāk var maldīties ilgi un neatrast to, ko vajag. Tā pat, pirms kaut ko pērku, noskaidroju preces cenu katrā ebay atsevišķi, jo citreiz no eiropas ebay sūtīšana ir lētāka. Noskaidroju cenu arī Latvijā, jo ir bijuši gadījumi, kad pasūtīt it nemaz nav izdevīgi, vai arī cena ir tā pati tikai lieki jāgaida 2 nedēļas.

  Par preci. Bieži vien šajā mājaslapā var atrast preces, kuras Latvijā vēl nav iespējans iegādāties un  tas ir patīkami.
Ne vienmēr prece ir tieši tāda, kā izskatās bildē. Tā pat uz lētu cenu nevajag uzķerties. Paūtīju jauku somiņu 3,+ Ls, kad somiņa atnāca, smuka, bet mazāka nekā bildē, arī pēc izmēriem, kas norādīti, ne vienmēr var saprast. Sliktākais bija tas, ka somiņa ātri nomira (izdila iekšpuse). Tai pat laikā man ir bijuši arī ļoti daudz dažādu pasūtījumu, kuru kvalitāte tiešām ir laba. Esmu pasūtījusi gan tehniku - mp3 atskaņotāju. Maksāja 1,+Ls bet kvalitāte laba. Nebija līdz austiņas, vai atmiņas karte, bet kuram mājās tādu neatrast. Pasūtījām kurpes. No sākuma nebiju pārliecināta, vai tas ir prāta darbs, jo izmēri ne vienmēr sakrīt, bet tā kā brālis noskaidroja konkrētu firmu un pamērīja tepat Latvijā, nopirkām caur ebay, jo cena pat ar visu atsūtīšanu bija daudz labāka kā šeit.

  Par pārdevēju. Pēdējā laikā esmu pasākusi pirms pasūtu preci izpētīt atsauksmes par katru pārdevēju un preci, ko viņš piedāvā. Katru reizi, kad kaut ko nopērku man piedāvā atstāt savu atsauksmi. Atsauksme ir par to konkrēto preci, kuru saņēmu, tādejādi varu pirms pasūtīšanas pārbaudīt, vai prece ir laba un pārdevējs godīgs. Vienu reizi gadījās, ka preci nesaņēmu ļoti ilgi, bija pagājis jau pusotrs mēnesis. Sakontaktējos ar pārdevēju, lūdza, lai pagaidu vēl, bet kad bija pagājuši jau 2 mēneši lūdzu, lai atsūta naudu atpakaļ. Naudu atpakaļ saņēmu uz savu paypal kontu un šis proces nekadu problēmu nesagādaja. Vienīgais, vai nu es nemāku, vai nav tādas iespējas, saņemt naudu uz sava konta, lai izņemtu no bankomāta, vai vēl kā citādi izņemt. Nauda palika manā paypal kontā un iztērēju to veicot nākamo pirkumu.

5. Piegāde 

  Piegāde ir pavisam vienkārša. Katru reizi pasūtot kādu preci, pārdevējam uzrādās tā adrese, kuru norādīju reģistrējoties ebay.com. Uz manu pastkastīti atnāk ziņojums, ka ir pienākusi paciņa, kuru varu saņemt norādītajā pasta nodaļā. Saņemot savu sūtījumu man nekas vairs nav jāmaksā, jo par piegādi samaksāju pasūtot preci. Piegāde ilgs vidēji 2 nedēļas, bet kā jau iepriekš minēju ir bijuši gadījumi, kad jāgaida daudz ilgāk. Tā kā, ja gribi pasūtīt dāvanu draugam, kuram pēc 2 divām nedēļām ir dzimšanas diena, tas ir risks, jo preci vari laikā nesaņemt.

6. Valodas barjera

  Gan pirms, gan pēc tam, kad esi pasūtījis, vai noskatījis preci, tev ir iespēja sazināties ar pārdevēju. Ja nezini angļu valodu, vari izmantot visiem labi zinamo google tulkotāju. Tikai pārlasi pirms sūti, jo dažkārt doma atšķiras no vēlamā. Tulko valodās kuras saproti piem. Vajag tekstu angliski. Rakstu latviski - tulkoju uz angļu val. - tulkoju uz krievu val. Ja doma sakrīt, tad viss kārtībā. 
  Arī mājaslapu vari skatīties caur google tulkotāju, šo iespēju piedāvā pārlūks google chrome.

7. Pārdošana

  Ebay.com tev ir iespēja ne tikai iepirkties, bet arī tirgot. Šo iespēju vēl neesmu izmantojusi, jo neesmu interesējusies par piegādes iespējām no Latvijas uz citām valstīm. Ja ir interese, droši izpētiet paši.


Lai veicas :)


 Bildes no interneta resursiem un personīgā albuma

5 komentāri: