svētdiena, 2013. gada 6. janvāris

"5 Mīlestības valodas"

 Nesen izlasīju vienu ļoooti vērtīgu un interesantu grāmatu. Gerijs Čempmens "5 Mīlestības valodas"
 Vēlējos mazliet padalīties ar to ko ieguvu, varbūt noder un ir ko pārdomāt :)

  "5 Mīlestības valodas"


            
"5 Mīlestības valodas"
Gerijs Čempmens

             Tā pat kā atšķiras angļu, latviešu un krievu valoda, tā arī atšķiras valoda, kāda mēs katrs saprotam mīlestību.

              Tava un tavu līdzcilvēku, ģimenes locekļu valoda var atšķirties. Ja tavs laulātais draugs saprot tikai angļu valodu, bet tu runā tikai latviski, jūs nekad nesapratīsiet kā vienam otru mīlēt. Par laimi mēs varam iemācīties runāt otra mīlestības valodā.

               Tā pat kā lingvistiskajā valoda, tā pat arī 5 pamata emocionālajā mīlestības valodās ir dažādas izloksnes.

                Bieži vien mēs cenšamies otram pateikt, apliecināt, ka mīlam viņu, bet tas netiek sadzirdēts, jo runājam otram nesaprotamā svešvalodā. Tā ir problēma, kuru varam atrisināt iepazīstoties ar 5 mīlestības pamatvalodām.

                 Katrā cilvēkā ir tāda kā „mīlestības emocionālā tvertne”. Ja bērna „mīlestības emocionālā tvertne” ir pilna viņš spēj normāli attīstīties, bet ja tā ir tukša, tad mēs varam redzēt sekas, sliktajā uzvedībā, mīlestības un pieņemšanas sajūtas meklējumi visur tikai ne mājās, jo tur to viņam nesniedz. Tā pat ir ar pieaugušajiem. Mēs vēlamies, lai mūsu tvertne būtu pilna. To var piepildīt, tikai jāzina ar ko, jo katram šīs emocionālās vajadzības ir dažādas.

                Dzīvošana laulībā (ģimenē) ar tukšu mīlestības tvertni maksās dārgāk nekā braukšana ar mašīnu bez eļļas.
                 Piecu mīlestības valodu saprašana un iemācīšanās runāt mīļā cilvēka primārajā mīlestības valodā var pilnībā izmainīt viņa/viņas izturēšanos. Dzīvojot ar pilnu emocionālo tvertni, cilvēki izturas citādāk.

                                                        


Apliecinājuma vārdi

                Viens no veidiem, kā emocionāli izteikt mīlestību, ir lietot vārdus, kuri stiprina. Skaļi izteikt apliecinājums, vai kompliments ir spēcīgs mīlestības saziņas līdzeklis. Vislabāk tos izteikt vienkāršos teikumos: „ Šajā uzvalkā tu izskaties iespaidīgi”, „ Tev sanāk labākā zivju zupa, kādu esmu ēdis”, „Es patiesām novērtēju, ka tu iztīrīji māju” u.c.
                Vārds „iedrošināt” nozīme „iedvest drosmi”. Mums katram ir kāda joma, kurā jūtamies nedroši. Bieži vien mums pietrūkts drosme, un tieši drosmes trūkums mums neļauj paveikt labos darbus pēc kuriem tiecamies. Un ir  daudz vieglāk, ja ir kāds, kurš mūs iedrošina un pasaka kādu labu vārdu. Iespējams tev tuvam cilvēkam ir dzīvē neīstenots potenciāls, iespējams, šim potenciālam nepieciešami tavi iedvesmojošie vārdi. Varbūt viņam ir jāsatiekas ar cilvēkiem kuri kaut ko sasnieguši šajā jomā, lai tie sniegtu priekšstatu par nākamo soli, kas būtu jāveic. Tu vari iedvesmot šo cilvēku veikt pirmo soli.
Jāsaprot, ka tu nevari otru piespiest izdarīt to, ko viņš nevēlas. Iedvesmot ir palīdzēt un atbalstīt to, ko mīļais cilvēks jau vēlas izdarīt, vienkārši viņam vajag tavu uzmundrinājumu. Iedrošināšana prasa spēju ieraudzīt pasauli, kā to redz otrs cilvēks.
                Mīlestība ir laipna. Vienu un to pašu teikumu tu vari pateikt dažādas intonācijās un tādejādi katru reizi tu nodosi kādu citu ziņu. Dažreiz ar vārdiem mēs sakām vienu, bet intonācija vēsta ko citu. Visbiežāk cilvēki interpretē pateikto nevis pēc vārdiem, bet gan pēc intonācijas.
                Ja ir radušās kādas nesaskaņas, domstarpības, tad labāk tās izrunāt, jo cilvēks, kura primārā mīlestības valoda ir applicinājuma vārdi var sajusties daudz dziļāk aizvainots nekā mēs varam iedomāties.
                 Mīlestība nesaglabā pāri nodarījumu sarakstu un neizvelk nez no kurienes, lai atkal un atkal to parādītu dzīvesbiedram. Ja es izvēlēšos tiesāt, domāšu kā atriebties, nesīšu sevī šo aizvainojumu, tuvība būs neiespējama, taču, ja es izvēlēšos piedot (tā ir izvēle ar prātu, nevis emocijām), tuvība var tikt atjaunota. Piedošana ir mīlestības veids.
                  Mīlestība lūdz, nevis pieprasa. Ir dažādi veidi, kā mēs varam izteikt savas vēlmes otram, piemēram: „Vai tu varētu lūdzu izcept to garšīgo šokolādes kūku, kura tev tik labi sanāk?” vai arī „Tavu šokolādes kūku simt gadus neesmu ēdis un laikam jau nedabūšu ar’!” Kaut ko lūdzot tu apstiprini otra cilvēka vērtību un spējas. Būtībā tu uzsver, ka viņš/viņa kaut ko var paveikt, kas tev ir svarīgi un nozīmīgi. Prasot un pieprasot kaut ko tu esi tirāns, kurš noliek otru zem sevis.
                  Lūgums ietver izvēli. Mīlestība ir izvēle un apziņa, ka tev dod izvēli, parāda, ka tevi patiesi mīl, un tu vēlies atbildēt ar to pašu. Nav iespējams iegūt patiesu mīlestību pieprasot.
Tādejādi lūgums rada mīlestības izteikšanas iespēju, bet pieprasījums šo iespēju iznicina.


Kvalitatīvi pavadīts laiks

                  Kvalitatīvi pavadīts laiks ir nevis kopā pavadīts laiks, bet gan nedalīta uzmanība. Pastaiga divatā, sēdēšana uz dīvāna un skatīšanās vienam uz otru (pie izslēgta tv), sarunas veidošana, tas ir kvalitatīvs laiks.
Galvenais kvalitatīvi laika pamatprincips ir tuvība nevis tuvums. Jūs varat sēdēt viens otram blakus un būt emocionāli tālu viens no otra, tai pat laikā fiziski varat būt tālu, bet emocionāli tuvu.
                  Svarīgi ir tas, kā mēs izvēlamies veltīt otram laiku. Ja tu sēdi un ar bērnu ripini bumbu, tava uzmanība ir veltīta bērnam, nevis bumbai, bet ja tu ripini bumbu un runā pa telefonu, tava uzmanība ir veltīta sarunai.
                  Tā pat kā apliecinājuma vārdiem, tā arī kval. pav. laikam ir dažādas izloksnes. Izplatītākais veids ir saruna – savstarpēji iejūtīgs dialogs.
                  Mums jāmācās vienkārši klausīties un nedot padomus. Bieži vien cilvēkam ir vajadzīgs tikai tas, ka mūs uzklausa un pažēlo (jūt līdz).
Jāmācās dzirdēt ko otrs saka un nepārtraukt viņu. Pētījumi liecina, ka vidēji klausītājs spēj nociesties tikai 17sek. nepārtraucis otru.
                   Ja tava mīļā cilvēka mīlestības valoda ir kvalitatīva saruna, bet tu neproti izteikt savas jūtas, tad sāc ar to, ka vēro savas emocijas dažādās situācijās. Katru dienu pastāsti 3 šīs dienas notikumus un to kā tu juties tajā brīdī.
                   Kval. pav. laiks ietver sevī arī kval. aktivitāti. Kaut ko, ko jūs darāt kopā. Nav svarīgi ko jūs darāt, bet kāpēc jūs to darāt – tādēļ, lai pavadīt laiku kopā.
Labums ir tāds, ka veidojas atmiņu krātuvīte, īpaši brīži, ko esat pavadījuši kopā un kurus nekad neaizmirsīsiet.
Dāvanu saņemšana

                    Turot rokās dāvanu tu vari teikt „Viņš par mani iedomājās, viņš mani atcerējās”. Dāvana pati par sevi ietver šīs domas simbolu un nav svarīgi cik tā maksā. Dāvana ir vizuāls mīlestības simbols.  Ir cilvēki, kuriem šāda veida simboli ir svarīgi, tā pat kā laulības gredzens, fotogrāfijas u.c.
                    Ko darīt, ja es neesmu dāvinātājs, jo mani nekad neviens neapdāvināja. Ja tu zini, ka tavam mīļajam cilvēkam tas ir svarīgi, sastādi sarakstu ar lietām par kurām viņš ir izteicis sajūsmu un vēlēšanos tādu iegūt. Ja tu nezini ko dāvināt, droši vari lūgt padomu kādam radam, vai kopīgiem draugiem, kuri šo cilvēku labi pazīst. Viņi ar prieku palīdzēs.
                    Ja tev ir žēl tērēt naudu, jo tu un viņš/viņa jau tā pat zina, ka mīli, tad tev jāsaprot, ka tu ieguldi otra cilvēka emocionālajā labklājībā.
Tā pat tu vari uzdāvināt sevi pašu, jeb savas klātbūtnes dāvanu. Būt kopa ar mīļo cilvēku kādos svarīgos viņa dzīves mirkļos ir labākā dāvana ko vari pasniegt.
                   Dāvanām nav jābūt dārgām un tās nav jāpasniedz katru nedēļu. Mantiskajai vērtībai nav nozīme, jo ikviena dāvana viņiem nozīmē mīlestības izpausmi.


Mīlestības darbi

                    Ja cilvēks bieži saka par savu otru pusīti, ka viņš/ viņa ir brīnišķīga mājsaimniece, ļoti gardi gatavo, uzkopj māju, izgludina veļu, un es zinu, ka viņš/ viņa mani mīl, tad visdrīzāk šī cilvēka mīlestības valoda ir mīlestības darbi.
                     Katrs sīkai mājas darbs, putekļu noslaucīšana, ēst gatavošana, trauku mazgāšana, grīdas sūkšana, spoguļu tīrīšana, pastaiga ar suni – tie visi ir mīlestības darbi.
                     Mums jācenšas saklausīt par ko īsti otrs bieži vien sūrojas, par grīdas netīrību, ka trauki nav nomazgāti, veļa nav izmazgāta u.t.t., ļoti liela iespēja, ka tieši tas ir veids kā tavs mīļais sapratīs, ka tu viņu mīli, ja tu padarīsi visus šos darbiņus.
                     Galvenais ir attieksme, nevis izdarīt un tad pie katra strīda, vai nesaskaņām uzrādīt cik tu daudz esi cietis, lai tik otram būtu labi, bet vienkārši klusi izdarīt un priecāties, ka tavs mīļais jau tā pat to novērtē.
                      Dažkārt otru mīlēt ar mīlestības darbiem mums traucē stereotipi, kas nāk līdzi jau no bērnības, vai paaudžu paaudzēs. Piemēram, vīrieši nemazgā veļu, neuzkopj māju, viņi pelna naudu. Vai arī sievietes mašīnas nemazgā un skapīti saskrūvēt arī nevar. Nedrīkstam pieļaut, ka mūsu stereotipi iespaido attiecības ar cilvēkiem, kas mums ir svarīgi.

Pieskārieni

                   Jau sen pierādīts, ka tiem bērniņiem, kurus vecāki bieži ir ucinājusi rokās izveidojas daudz veselīgāka emocionālā dzīve, nekā tiem, kuri apskāvienus un skūpstus nav saņēmuši.
                      Pieskārieni ir spēcīgs līdzeklis, lai izteiktu mīlestību. Ir cilvēki, kuri bez pieskārieniem jūtas nemīlēti. Taču ar pieskārienu tiek uzpildīta viņa emocionālā tvertne un viņi jūtas droši sava laulātā mīlestībā.
                     Pieskāriens var veidot, vai izpostīt attiecības. Tas var izteikt gan mīlestību, gan naidu. Cilvēkam kuram primārā mīlestības valoda ir pieskāriens  tas būs skaļāks par ikvienu „Es tevi mīli, es tevi ienīstu”
                      Īpaši spēcīga šī valoda ir maziem bērniem, jo pļauka viņu var izpostīt, bet maigs pieskāriens kliedz par mīlestību bērnam.
Maigs apskāviens krīzes brīžos šiem cilvēkiem var palīdzēt daudz vairāk, nekā vārdi. Tas, kā tu apskāvi, paliks atmiņā vēl ilgi, bet ja tu krīzes brīdī neapskāvi, to neaizmirsīs nekad.
                      Tiem kam pieskārieni nav tik svarīgi ir jāsaprot, ka ja tavam mīļajam cilvēkam tā ir primārā mīlestība valoda, tu to nedrīksti ignorēt.


Pagaidām tas arī viss.
 Nākamajā rakstā padalīšos ar 
pāris praktiskiem piemēriem, 
kā tu vari izrādī mīlestību
 šajās 5 valodās:)


Bildes no interneta resursiem 

1 komentārs:

  1. Autors ar to visu saka, ka mīlestība ir izvēle darīt otram to, kas piepilda otra mīlestības tvertni. Tā ir apzināta, plānota darbība. Bet iemīlēšanās ir prāta aptumsums, kas paredzēts lai īpatņi varētu sapāroties un vņiem netraucētu tas, kāds otrs patiesībā ir idiots. Mīlestība var sākties tikai tad, kad beidzas iemīlēšanās un nokrīt rozā brilles. Autors apraksta, kā saprast to ko vēlas otrs.

    AtbildētDzēst