trešdiena, 2011. gada 21. septembris

Vannas bumbas - Tiešām viegli!

   Nedomāju rakstīt daudz un dažādas vannas bumbu receptes, jo internets jau tā ir pilns ar šādu informāciju. Drīzāk ar šo rakstu vēlos Jūs iedvesmot, iedrošināt izmēģināt mājās pagatavot kādu bumbu.
Starp citu, ja Jums nav mājās vanna (tā kā man), tas neliedz Jums šo prieku. Var taču mērcēt kājiņas, it īpaši kad aukstums nāk virsū. Tā pat var dāvināt arī šādā nolūkā. Tā kā tas noteikti nav šķērslis:)
   Process.
   Mēdz būt tā, ka atverot kādu mājas lapu un redzot, ka receptē ir tik daudz dažādu, nepieejamu sastāvdaļu, ka pāriet visa vēlme ko darīt. Tomēr varu teikt Jūs iepriecināt - vannas bumbu var pagatavot no mājās pieejamiem produktiem. Turklāt tas ir lēti. Kā galvenās sastāvdaļas vajag sodu, citronskābi, eļļu (ieteicams olīvu, bet esmu izmantojusi arī rapšu) un ēterisko eļļu (to arī var aizstāt ar mājās pagatavotu smaržīgu eļļu). Ja uztrauc, ka nav atbilstoši trauciņi, kuri veido bumbas formu, tā ir maza bēda.
    Kad pirmo reizi gatavoju vannas bumbas, domāju aprobežoti.Jātaisa bumba. Trauciņu nebija, bet to viegli var uztaisīt masu saspiežot plaukstā (kā bērnībā smilšu kastē spēlējoties) un tad viegli nogludināt ar plaukstu. Vēlāk kļuvu gudrāka un nu mana favorītforma ir "Tabletīte". Atradu mājās zemu, platu krāsu bundžiņu. Izmazgāju. Cepu "Tabletītes kā kūkas). Lielākas vannai, mazākas kāju vanniņām. Plānoju kādā izpārdošanā iegādāties mazas bērnu smilšu kastes formiņas. Iedomājies cik jauki izskatītos gliemežvāka formiņa, vai cik mīlīgi uztaisīt lācīti. 
Kopumā šis proces ir ļoti patīkams,jo neko nevar sabojāt (ja zin noteikumu nr.1 neliet klāt ūdeni, vai šķidrumus kas to satur), katru reizi kas jauns, smaržas, formas, iespēja izvērst savu fantāziju, savienot dažādas smaržas veidojot kārtainas bumbas.Tai pat laikā zini, kas būs galā.
    Par to kā iesmaržināt un iekrāsot.
    Var izmantot ēteriskās eļļas un pārtikas krāsvielas. Tai pat laikā, lai lieki netērētu naudu smaržīgu eļļu var pagatavot mājās. Viss sākās ar parastu eksperimentu "Vai var "iemarinēt" tēju?" Var. Pirmo ko "marinēju bija parastā piparmētru tēja no paciņām. Iebēru tās mazā trauciņā (2-3paciņas) un aplēju ar eļļu kuru izmantoju vēlāk bumbai. Pēc pāris dienām eļļa bija uzsūkusi piparmētru smaržu. Ar visiem biezumiem iejaucu citronskābē un sodā. Smaržoja labāk kā veikalā, skaisti zaļgana pateicoties biezumiem un pilnībā dabīgs produkts. Vēlāk šādā veidā "iemarinēju" arī zaļo tēju ar zemenēm, svaigu piparmētru, uz Ziemassvētkiem atradu Možums Ziemassvētku augļu tēju vienkārši fantastiska smarža. Galvenais lietot maksimāli smaržīgas tējas, var arī izmantot kaltētas miziņas, ziedus.
Ja tomēr izmanto ēteriskās eļļas un nav krāsvielas tā pat var piejaukt kaltētas tējas ziedus, tēju maisiņos arī nevajag noniecināt. Tas viss arī dod krāsu un izskatās ļoti jauki. Vēl kas, ja ir vēlme (pati esmu tā darījusi) droši var apvienot masu ar ēterisko eļļu un paštaisīto eļļu, rezultāts dubultsmaržīgs.
   Interesanti.
   Man patīk eksperimentēt un varu teikt droši, nekādu šķidrumu neliet klāt izņemot eļļu. Vienā no pirmajām reizēm gribēju iekrāsot savu bumbu sarkanīgu un vēl iesmaržināt. Lēju klāt  pašgatavotu ķiršu sīrupu. Rezultāts - nekas neiekrāsojās un soda ar citronskābi sačūkstēja. Tā pat kādu citu reizi gribēju masu padarīt vērtīgāku. Pieliku medu. Rezultāts - masa kļuva maiga, smaržīga, labi ūdenī šķīda, bet lietojama tikai uzreiz. Gribēju ielikt burciņā, bet kā taisīju vāku ciet tā masa spraucās ārā. Visu laiku pūtās 2reiz lielāka, pēc pāris dienām sacietēja kā akmens. Kad taisīju mini bumbiņas tās uzpūtās kā tādi mazi pūpēdīši un ja saspiedu vēlreiz nekas nemainījās pūtās tā pat. Vienu sakaltēju, smaržoja jauki, bet ļoti lēni šķīda ūdenī.
Tā lūk. Esmu padalījusies ar savu pieredzi un ceru ka Jūs iedvesmoju un iedrošināju. Galvenais nevajag baidīties, tā jau nav raķešu konstruēšana. Un kādēļ maksāt milzu naudu par to, ko var pagatavot mājās (esmu pārliecināta, ka mājās gatavota bumba ir dabīgāka nekā pirktā).
   Aprēķināju aptuvenās izmaksas..
   Soda - 500g  0,28-0,36ls (pietiek 4-6 gatavošanas reizēm)
   Citronskābe - 1pac. 0,14ls (2-4 bumbas atkarībā no izmēra)
   Eļļa - 0,10ls (domāju, ka tā, lai gan nezinu konkrēti cik viena, divas ēdamkarotes varētu izmaksāt)
   Tēja - 0,10ls (ļoti rupji rēķinot)
   Tātad viena bumbu gatavošana (2-4 bumbas) izmaksā apm. 0,40ls Jauki vai ne:)

   Ja ir vēlme var pievienot rupjo sāli, cukuru, kartupeļu cieti(mīkstam ūdenim), sauso pienu, auzas, kafiju, kakao u.t.t. Visu ko vien varat iedomāties.

   Proporcijas: soda 2, citronskābe 1, kartupeļu ciete, ja grib 1, viss pārējais pēc vēlmēm, eļļa 1 (ja liekas par sausu un nelīp kopā, tad līdz 2).
Tātad, ja 2ēd.k. soda, tad 1ēd.k.citronskābe u.t.t.



 Bildes no interneta resursiem

9 komentāri:

  1. Mājās imēģināju , tiešām lieliski izdevās, un burvīga dāvana svētkos :)

    AtbildētDzēst
  2. Tiešām iedrošinājāt! Ar mani tieši tā notika. Atvēru recepti, ieraugot visas tās sastāvdaļas, tikpat ātri aizvēru. Paldies! Noteikti izmēģināšu.

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par padomu, plus, ja kādreiz ekspermentējot iznāk tomēr tas, ka citronskābe izreaģē ar sodu, nevajag mest ārā miasījumu, bet gan samaisīt ar sāli un pagatavot vannas sāli!

    AtbildētDzēst
  4. Rakstīts, ka nevar pieliet šķidrumus,izņemot eļļu. Bet kā tad ar to pārtikas krāsvielu, ja grib krāsu tad tik un tā jālej. Vai kaut ko ne tā sapratu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tā ka pārtikas krāsvielu liek tikai pāris pilienus, to droši var likt, no tāda ūdens daudzuma maisījums nesāks reaģēt un čūkstēt. Vislabāk krāsu iemaisīt eļļā:)

      Dzēst
  5. Kapēc man viņas žāvējoties izplūst?
    Žāvēju uz radiatora.

    AtbildētDzēst
  6. Izplūst tad, ja ir par daudz eļļas. Drošāk žāvēt istabas temperatūrā uz galda, vai kur citur: -)

    AtbildētDzēst
  7. Jauki, iedrošināji mani. Paldies!!!:)

    AtbildētDzēst
  8. Nesaprotu ko daru nepareizi, pirma bumba sanaca un no veidnes izņēmu, nākošās ne un ne, nelīp abas dalas kopā un viss, gan spriceju udeni gan ari kad palika sausaks, nomocījos

    AtbildētDzēst