otrdiena, 2015. gada 29. septembris

Eksperimets studiju nolūkos...

   Beidzot, vai, jau atkal, kā nu kuram, ir atsācies mācību gads.
   Kamēr bija vasara, nu vismaz augusts, atzīšos, mazliet gaidīju septembri, kaut kā, no visas vasaras pārpilnības biju mazliet nogurusi un gribējās stabilitāti, rutīnu, mieru, kad visu laiku nav jāsēž uz kofera un mājas redz labi, ja vienu, divas dienas mēnesī. Es mīlu savas mājas un mans kaķis mīl, ka esmu mājās :D
   Bet, cilvēkam izpatikt nav iespējams, tā pat arī man, un nu, kad man jāceļas 5cos no rīta, lai ietu uz darbu, vai, apskatoties savu plānotāju saprotu, ka mēnesī man ir tikai viena sestdiena brīva, kuru visdrīzāk būs jāvelta studijām, sapņoju, par to kā ielīst siltā, plediem klātā alā un gaidīt nākamo vasaru.
 
   Šī ir viena no tām studiju sestdienām un šo rītu sāku ar interesantu mājas darbu, kas vairāk ir kā eksperiments. Modulis: Garīgās attīstības traucējumu pedagoģiskā diagnosticēšana un korekcija. Priekšmets: Arodterapija speciālajā izglītībā.
   Tātad, lai labāk izprastu ar kādām grūtībām ikdienā sastopas cilvēki, kuriem ir kādi traucējumi, šoreiz vairāk fokusējamies uz fiziskiem traucējumiem, mājās jāveic vairāki eksperimenti, kuri pēc tam jāapraksta, kādas izjūtas, pārdomas, bet galvenokārt, kādi ir pedagoģiskie secinājumi. Tas viss nepieciešams, lai katram skolēnam, kurš pabeidz skolu. varētu, pēc iespējas labāk, piemeklēt kādu darbu, ko viņš ir spējīgs veikt, lai iekļautos sabiedrībā, katram pēc savām spējām, citam kā apgūstams arods, citam kā arodterapija - ikdienā, tas viss notiek ar asistenta klātbūtni.

Veicamie darbi:
  1. 2h nostaigāt ar vienu aizsietu aci.
  2. Ar aizsietām acīm pagatavot tēju un sviestmaizi.
  3. Noskatīties neredzētu multiplikācijas īsfilmu bez skaņas.
  4. Noskatīties dziesmas vai humora šova videoklipu bez skaņas.
  5. Noģērbties un apģērbties ar vienu roku.
  6. Ar kreiso roku(ja esi labrocis) pagatavot vienkāršus salātus.
  7. Ja iespējams, aiziet ciemos pie drauga, 1h esot ar ausu aizbāžņiem.
  8. Ja iespējams, pabūt svešā valstī, kurā nesaproti valodu.
   
  Kā jau zinām, man patīk visādas dīvainības, izaicinājumi, saraksti, eksperimenti, apņemšanās u.t.t. Jau iepriekš biju nolēmusi, ka šorīt veikšu kādu no šiem punktiem, diemžēl ceļošanas pa svešām valstīm šoreiz izpaliks, lai gan atceros to vienu vienīgo reizi, kad biju Igaunijā iegājusi rimi un visi apraksti - cenas bija lietuviski, nu nebija forši, labi, ka ir svītru kodi.

   Nolēmu, ka veikšu 2.punktu, bet biju piemirsusi vai tur acis ciet, vai viena roka jāizmanto un tā, jau naktī sapņoju kā virtuvē maizi taisu un vēl nez ko ar vienu roku cenšos izdarīt.
   No rīta izlasīju noteikumus, uzliku uz acīm aizsegu(nu to ar kuru guļ pa nakti) un sāku darboties. Jau iepriekš apsvēru domu, kā visdrošāk pagatavot tēju, negribējās applaucēties. Paņēmu lielāko krūzi, tā drošāk. Procesā sapratu, ka ļoti svarīgi, ka zinu, kur un kas man stāv, bet tas netraucēja krūzes nomešanai pie zemes, tā stāvēja trauku žāvētājā.
   Lai sarežģītu uzdevumu nolēmu, ka gatavošu maizīti ar karbonādi, kura jāuzsilda. Nu patiesībā, sildīšana bija visvieglākais no visa ko darīju. Tējai lejot ūdeni, ar pirktu pārbaudīju cik ūdens ieliets, bet tā pat ideālo daudzumu neielēju. Visgrūtāk bija griezt maizi, nevarēju saprast biezumu, pirmā šķēle sanāca tikai kā tāda pusšķēlīte, man maizes kukulis liels, puse no apaļa kukuļa, grūti nogriezt garu šķēli, beigās nolēmu griezt no sāna, divi mazi galiņi sanāca. Arī apsmērēt ar sviestu ir diezgan sarežģīti, apsmērēju sev pirkstus, nevarēju saprast cik daudz to sviestu esmu paņēmusi, kur ir uzsmērēts un kur nav. Griezt sieru nebija tik sarežģīti, kā to uzlikt uz maizes, jau atkal sviestā iebraucu.
   Pēc tam, kad visu biju pabeigusi, traukus novācu, pannu nomazgāju, visu saliku vietā, man patīk kārtība pirms ēdu, nevis, ka pēc tam mani gaida trauku kalni. Noņemot acu sargu apskatīju savu veikumu. Garajai maizes šķēlei sviests bija vienā un otrā galā, pa vidu nekā, siers arī lielai maizei mazā šķēlīte un mazai maizei lielā šķēlīte. Tēja, mazliet vairāk kā pus krūze.
   Kopumā sarežģīti - ja man būtu jāiekārto virtuve, noteikti, lielos darba rīkus kabinātu pie sienas, neturētu daudz nazīšus, dakšiņas u.c. priekšmetus, kuri tikai galvu jauc. Maizi pirktu jau sagrieztu, ēstu bez sviesta, tā pat veselīgāk, nu sieru nogriezt var, bet šodien jau visu ko šķēlītēs var dabūt.
   No sākuma domāju, ka šis pasākums aizņems daudz vairāk laika kā parasti, bet tomēr tā nebija, tikai mazliet pie tā sviesta iesprūdu. Skaidrs ir viens, ja nonāktu svešā virtuve bez redzes, tad gan būtu slikti, jo pēc taustes nepazīstama vietā ar nepazīstamiem darba rīkiem darboties būtu ļoti grūti. Pēc tam, kad visu biju pabeigusi, radās man jautājums: "Vai neredzīgi cilvēki slēdz gaismu?", esmu pieradusi gatavot pie apgaismotas virsmas un gribēju gaismu izslēgt, bet tā ieslēgta nebija un tad man radās šis jautājums. Cik liela tumsa ir neredzīgam cilvēka, vai, varbūt viņiem  tumsas termins leksikā nav...

   Kad veiksmīgi pabeidzu šo eksperimenta punktu, ķēros klāt citiem mājas darbiem.  Dienas vidū lielākā daļa tika pabeigta, izņemot visi pārējie punkti no šī saraksta. Tā kā biju nolēmusi doties mazliet izvēdināt galvu, bija iespēja izpildīt punktu nr.5: Uzvilku un novilku ar vienu roku: apakšveļu, zeķubikses, bikses, sporta kreklu, peldkostīmu, blūzi ar sienamu aizmuguri, zeķes, sienamus skriešanas apavus.
   Secinājumi: ar vienu roku sasiet neko nevar, ja otra roka ir, bet pirksti ir krampī, tad var mēģināt kurpju šņori kaut kā sasiet, bet nesanāk tik stingri kā vajadzētu. Biju domājusi, ka zeķubikses sagadās grūtības, bet nē, diezgan viegli tiku galā. Grūtāk ar sievišķīgāko no apģērba gabaliem, bet tikt galā iespējams gan tad, kad roka ir, bet pirktu nav, gan arī tad, ja otru roku nelieto vispār, mazliet jāpiedomā pie tehnikas.
   Kopumā šis punkts bija izpildāms vieglāk kā gaidīju.

   Nr.1, 2h ar vienu aizsietu aci. Šo un iepriekšējo punktu aprakstu ar aizsieto aci un, godīgi sakot, tas ir diezgan kaitinoši. Pirmajā brīdī likās, ka man pat galva sāk reibt. Diezgan grūti orientēties tekstā ko rakstu, ik pa brīdim kaut kas dubultojas un miglojas. Diezgan liels laukums ir neredzams.  
   Šajā gadā man grupā ir puisītis, kuram viena actiņa neko neredz, tagad daudz labāk saprotu viņa  redzes leņķi, būs jāpiedomā no kuras puses piedāvāju viņam darba uzdevumus, jo tajā pusē, kur acs ir aizsegta, neko neredzu un visu laiku jāgroza galva, lai kaut ko varētu izdarīt. Šīs būs divas ļooti garas stundas un, liekas, neko produktīvas, nav vēlēšanās nodarboties ar kaut ko nopietnu. Visdrīzāk jau ir tā, ka cilvēkam, kuram ir šāds redzes traucējums, redzīgā acs ir uztrenēta un nekas nemiglojas, bet manā gadījumā visu laiku gribas to apsēju ņemt nost.
   Pēc 2h esmu laimīga tiekot vaļā no apsēja un pateicīga Dievam, ka abas acis man ir veselas:) 

   Šajā vakara nolēmu, ka pārējos eksperimenta punktus pildīšu kādu citu dienu, bet kad ar nespēju aizmigt biju cīnījusies jau veselu mūžību, kurā paspēju izdomāt - kādu tieši remontu veikšu vannas istabā, kā lai uztaisu, saskrūvēju plauktu, kā uzšūt mežģīņu naktskreklu (es neesmu šuvēja un ar adatām esmu uz jūs, bet tas jau laikam bezmiega izmisums), izpētījusi cik gara ir distance, ko skrienu un vēl sazin ko, man īsa atmiņa. Beigās nolēmu, ka nav jēgas tērēt savu dārgo laiku un jādara kaut kas jēdzīgs. 
   Tā nu cēlos augšā un ķēros klāt punktam nr.6 Zinu, zinu, naktī nav labi ēst un, starp citu, mana ledusskapī lapiņa nedeg, bet aizdomas, ka bezmiegs ir izsalkuma dēļ arī man bija, pēdējo reizi ēdu 16os, bet nu jau pusdivpadsmit naktī, vēders jau kurkstēja ap deviņiem, bet izlikos, ka esmu kurla, te nu bija.

  Salāti bija eksperiments ne tikai vienas rokas dēļ, bet arī sastāvdaļu dēļ. Jau iepriekš nolēmu, ka negribu salātu salātus, tādēļ nolēmu izmēģināt pagatavot salātus no tā kas ledusskapī - mājas siers, jeb graudainais biezpiens, jeb cottage cheese, tomāti, paprika, puravs, pētersīļi. Pēc visa pasākuma atcerējos, ka man vēl krabju nūjiņas bija, bet nu tas nākamreiz.
  Nu process bija diezgan interesants, biju gaidījusi, ka tas būs daudz sarežģītāk. Spec. skola redzēju dēlīti ar naglu uz kuras uzsprauž maizi, lai tā nešļūkā pa dēli. Tā kā savā dēlī naglu dzīt neplānoju, iztiku kā ir. Vispirms no trauciņa bija jādabū ārā siers -  lai izkasītu visu kas iekšā, beigās karoti zobos ņēmu. Tomātu griezu ar maizes nazi, viņam asmens kā zāģītis, tomāta miza nav nemaz tik viegls šķērslis, bet, tā kā man nebija jāpiedalās perfekto tomātu gabaliņu konkursā, viss izdevās pietiekami labi. No dēlīša, protams ar vienu roku ieslidināt bļoda neko nevar, labi, ka man vēl ir nazis ar platu asmeni. Ar to pašu plato nazi griezu papriku un puravu. Šie divi bija vieglāki, jo cietāki. Selerija jau iepriekš bija sagriezta un saldētavā noglabāta, nu ir maza atkāpe, bet neko darīt, toties piparus malu bez rokas, labi, ka ir zobi un piparus daudz nevajag. Kad viss sagriezts, atlika tikai samaisīt, bļoda šurpu turpu šļūkāja, visu laiku otra roka automātiski sniedzās lai palīdzētu - cik mīļi, bet prāts uzvarēja. Salāti izdevās garšīgi, domāju, ka iekļaušu savā ēdienkartē šo recepti.
   Šoreiz diezgan grūti saprast savus secinājumus - protams, vieglāk dzīvot, ja abas rokas darbojas, bet nebija tik traki kā varētu būt, prasa mazliet vairāk laika un nervu, bet domāju, ka ar laiku jau pierod pie visa. Domāju, svarīgi, ka ir labi, asi naži, un citi kvalitatīvi darba rīki, iespējams varētu ierīkot neslīdošu virsmu, lai ne dēlītis, ne bļoda pakārt nestaigā.
  Laikam lieki piebilst, kad biju paēdusi, ātri vien aizmigu :)

    Nākamajā dienā izpildīju 3;4 punktu, noskatījos bez skaņas multfilmu par zobu mazgāšanu un video, kur dziedāja jauna meitene. Nu godīgi sakot, domāju, ka ja neko nedzirdētu, diez vai kaut ko skatītos, pacietības trūkst un, nu labi, multfilmu saprast var, bet dziesma neko neizsaka - varēju vērot emocijas meitenes sejā un domāt par ko viņa dzied - nu neuzminēju.. Vēlāk noklausījos - iespaidīga dziesma, pat zosāda uzmetās. Daudz kas bez skaņas zūd - žēl ka tā.
  Domājot no skolotāja skatu punkta sapratu, ka ja bērns mani nedzird, tad godīgi sakot viņam visapkārt mūžīgais cirks, visi mutes virina, kaut ko vicinās un tā pat neko saprast nevar. Ļoti svarīgi kādu vidi veidojam, lai cilvēks varētu sajusties labi. 
   Šie punkti vēlreiz apstiprināja manu nemirstošo sapni iziet surdo tulka kursus. Jau iepriekš apskatīju, ka jāstudē 2gadus un, ja Dievs dos, pabeidzot šo augstskolu, stāšos nākamajā:)

   Nu ar to šoreiz arī beigšu, līdz ciemošanās dieni vēl tālu un domāju, ka neko labāk kā bezskaņu video skatīties nebūs, šobrīd man liekas, ka jutīsos mazliet izstumta, bet nu tad jau redzēs.

piektdiena, 2015. gada 11. septembris

Kumu, Tallina, Ceļojums

    Šoreiz ar mazu laika nobīdi, tikai 2gadi, esmu gatava padalīties ar savām spilgtākajām atmiņām par manu pirmo, un vēl aizvien vienīgo, ārzemju apmeklējumu.
     Kādēļ tik vēlu - šo rakstu sāku veidot uzreiz pēc tam , kad atgriezos no šī ceļojuma, bet tapšanas process nebija tik klasisks kā parasti - šoreiz raksts tapa mikriņos pa ceļam uz darbu un mājās un, mainot telefonus, tas tika pārcelts uz pc un atkal uz telefonu, un tā, process ieilga, līdz šodien man beidzot uznāca iedvesma visu savākt kopā, vienā veselumā un pielikt punktu šim ceļojošajam ceļošanas rakstam.
      Diemžēl šo divu gadu laikā  bildes no šī pasākuma arī ir ceļojušas un pie manis palikušas tikai dažas, bet tas jau ar nav tas galvenais.

Jau vairākas reizes esmu žēlojusies par to, ka nekad vēl neesmu pametusi savu dzimto zemi, pat ne tūrisma nolūkos, bet nu, beidzot varu paziņot, ka šis sen gaidītais notikums ir sagaidīts. Tā pat vajag lai gan negribu, atzīties, ka esmu bijusi pārāk slinka, lai šo faktu paziņotu, jo nu jau šis jaunums ir kādus piecus mēnešus jauns, vai vecs, kā nu kuram. Mana brīnišķīgā iespēja pavērās pateicoties manai labai draudzenei, kura studē mākslas akadēmijā. Viens zvans un brauciens jau ieplānots pēc trīs dienām. Ātri, negaidīti, satraucoši, patīkami...

Nez kāpēc, vienmēr sirdī loloju cerību, ka pēc tik ilga neceļošanas laika, mans pirmais brauciens būs kas grandiozs, piemēram, kāda eksotiska Āfrikas valsts, vai Indiju, bet tai pat laikā, vienmēr esmu zinājusi, ka pirmās ārzemes būs te pat. Un tā arī ir.

Mans pirmais ceļojums šķērsojot Latvijas robežu mani aizveda līdz pat pašai jūrai, Igaunijai - Tallinai.

Ceļojums, kā jau tas parasti ir, sākas agrā rīta stundā, kad visiem tūristiem jātiekas vietā, kur tos sagaidīs autobuss. Mūsu gadījumā, maza ieliņa aiz akadēmijas ēkas. Pirmais pārbaudījums ilgi nebija jāgaida. Ierodoties redzam, ka stāv divi autobusi un neviens grupas vadītājs. Tā kā man te viss ir jauns, paļaujos uz Monikas zināšanām par iespējamiem līdzbraucējiem. Autobusā tiekam veiksmīgi, bet ne visiem tik vienkārši saprast kurš autobuss viņiem paredzēts. Vienu brīdi autobuss pilns, otru, jau tukšs, negrib braukt uz Igauniju, grib uz Lietuvu;)

Gan jau katrs ir piedzīvojis ekskursiju, kur, tiklīdz autobuss izkustas, visi velk ārā savus graužamos un dzeramos. Kaut gan šeit visi ir augstskolas studenti, mode nav mainījusies un, lai gan mēs cenšamies būt "pieaugušās" vairāk kā 1h ceļu neizturam, aizbildinoties, ka brokastis sen nav ēstas un tās pašas nenopietnas.

Tuvojoties robežai kāds nobļaujas, ka jāsagatavo pases un beidzot varu lepni izvilkt pasi, kura tā pat kā es, vēl nav ceļojusi. Te pēkšņi Monika atskārš, ka pase nav līdz! Kas tā par ceļošanu?!? Ātri saprotam, ka esam Šengena zonā un bez pases varētu vajadzēt iztikt un tiešām, beidzot, kad nonākam pie robežas, tik pat lepni kā izvilku, varu stūķēt savu pasi atpakaļ. Neviens neko nepārbauda. Nofotografējamies pie robežstaba un tad jau iebraucam "Ārzemēs".... Gaidīju kādu īpašu sajūtu, atšķirību, bet ziniet, Latvijā tādi paši koki aug kā Igaunijā un vienīgais, kas deva zināt par pārmaiņām bija bites operators, laipni, ar SMS palīdzību ziņojot, ka nu izmantoju ārzemju tarifu. Vīlusies nebiju, lai gan varētu būt :D Interesanti, ka tuvojoties Tallinai izbraucām cauri rajonam kurš izskatījās kā mūsu Rīgas Mežaparks. Mājas, koki, pati iela, likās, ja izkāpšu uz darbu varēšu aiziet.

Brauciens kopumā patīkams, aizņemts ar dažādu brošūru un vārdnīcu pētīšanu. Tad vēl kādi video par mākslas tēmu un esam jau sasnieguši savu galamērķi. Kumu mākslas muzejs.



Interesanti tas, ka muzejs ielai labajā pusē, bet ieeja kreisajā. Sanāk ieiet tādā kā pazemes tunelī, kuru rotā dažas interesantas skulptūriņas. Muzeja kopējā teritorija liela un nobetonēta, vienīgi ne kā klajš lauks, bet gan vairākos stāvos, daudz pakāpienu Ierodoties pašā muzeja ēkā mūs sagaida interesants skats uz paaugstinājuma stāvošs puisis no Londonas, kā mēs vēlāk noskaidrojām, sudrabaini spīdīgā uzvalkā ar cepuri galvā, kas radīja serdjučkas iespaidu. Cik sapratu, viņš apmeklē visu pasauli šādos interesantos kostīmos. Pats muzejs vairākos korpusos sadalīts. 

Nelegālā bilde :D
Pirmo apmeklējām laikmetīgās mākslas zāli. Nu ko lai saka, ļoti laikmetīga, un, man ne vienmēr saprotama. Izskatot šo ekspozīciju man radās nopietns jautājums par to, kā mākslinieks iegūst vārdu. Diemžēl fotografēt nedrīkstēja un pat mēģināt bija neiespējami, jo zāles uzraugi varēja parādīties no jebkura stūra.

Spilgtākās atmiņas par šo mākslu:


1.Liels rāmis kurā ir daudz horizontāli plauktiņi, uz tiem rindā nodzēsti cigarešu izsmēķi.
 2. Molberts uz kura uzlīmēti dažādi sadzīves priekšmeti piem. lelle bez galvas, alumīnija krēma tūbiņa, kaut kas, kas palicis no vienreizējā grila u.c. Tas viss nopūsts ar tumšu zelta krāsu.
3. Liela kaudze vecu dēļu, sanaglotas ar sarūsējušām naglām.
4. Milzu fotogrāfija - ārzemju lielveikala plaukti.
5. Dziļa kaste, kurā ielikts ekrāns. Nevaru īstu atcerēties, vai no kastes nāc nepiedienīgas skaņas, bet attēloti kucēni, vai arī kucēnu smilksti un nepiedienīgi skati. Man liekas, ka otrais variants, jo cik atceros otro reizi pieiet negribējās.
6. Nedzimušu, kroplu bērnu fotogrāfijas. Sāpīgi skatīties. Vai tiešām tā ir māksla?
 7. Dažādu zīmolu fotogrāfijas.
8. Ekrāns uz kura tiek rādītas cilvēku seju video klipiņi, katru cilvēku rāda 2, 3 sekundes. Jēga - saprast cik daudz var pateikt pirmais iespaids.
9. Aparāts no seniem laikiem, kurā liek iekšā fotoaparāta filmiņu sagrieztu pa kadriem. Daudz, dažādu augu bildes. Interesanti vērot kā automātiski nomainās nākamā bilde.



Nu tas pagaidām viss, ko atceros no modernās zāles. Interesanti vēl bija tas, ka ejot uz šo zāli, sanāk iet pāri mākslai - uz grīdas projicēti soļi + soļu skaņa, murdoņa. Pirmā brīdī mulsinoši tas, ka jāiet pāri. Ir iespēja maliņā pasēdēt uz soliņa pavērot soļotājus, ko arī darām pēc zāles izstaigāšanas. Pēc tam devāmies apskatīt muzeja ikdienas ekspozīciju. Kopā trīs stāvi. Pirmajā modernā māksla, otrajā un trešajā vietējo un ārzemnieku mākslinieku darbi. Interesanti tas, ka šīs ekspozīcijas fotografēt drīkstēja. Protams, ka izmantojām šo iespēju un nekautrīgi fotografējām katru interesanto sīkumu, pat smuko suņuku. Tā kā katru darbu apskatījām ar interesi, laiks paskrēja nemanot. 

Viena no spilgtākajām atmiņām ir tāda - ejam pa zāli un dzirdam kaut kādu interesantu cilvēku balsu murdoņu, bet ne apmeklētāju, jo balsis daudz. Aiz stūra mūs gaida atklājums, ne klasiski stūraina zāle, daudz caurspīdība stikla podestu, veidojot ejas rūtīs. Uz podestiem un caurspīdīgiem plauktiem pie sienas daudz dažādu, slavenu cilvēku bistes izlietas no tumša metāla. Skats iespaidīgs, jo ejot pa ejām "seja pret seju", podesti augsti, iespējams redzēt cilvēkam katru krunciņu. 
Īpaši interesanti apskatīt vecos cilvēkus. Kad, vēlāk, esam vienu stāvu augstāk, atrodam stūrīti, kur visu šo zāli var redzēt no augšas. Un jau atkal Iespaidīgi...


Pēc tam, kad izstaigājām muzeju noskaidrojām, ka tur pat pa kāpnītēm lejā, aiz muzeja ēkas ir slavens parks un pils Kadriorga Katrīnas pils Krievijas carienei Katrīnai par godu. Kāpjot lejā galvenā doma, kas mums ienāca prātā bija tas, ka augšā ar būs jāuzkāpj un pakāpienu nebija maz. Bet parks un pils tiešām bija tā vērti, lai par to visu uztrauktos. Parkā gatavojās ziedu festivālam, jau uzstādīja skatuvi un uzstādīja tehniku. Mēs, savukārt,  papriecājāmies par smuko strūklaku. Pēc tam arī līdz pilij aizgājām. Tiešām smuka un galvenais, kas man prātā palicis ir "Rozā". Atpakaļceļā pamanījām mazu vāverēnu, kurš stiepa ābolu ķepās. Vēl mēs gribējām kādu kastanīti mājās atvest, bet ielas un zālieni tīri, jo tīri. Vienu atradām pie privātmājas ;) Tur pat arī pamanījām, ka muzejam ir vēl viena ieeja un nav jākāpj pa kāpnēm. Patīkami!

 Pēc šīs pastaigas nofotografējāmies uz lielajiem riepu krēsliem un lēninām devāmies atpakaļ uz autobusu. Daļa jau sēdēja uz ietves maliņas un ēda brokastpusdienas un mēs ar pievienojāmies, lai gan sapratām, ka bez veikala mums neiztikt. Kad visi bija atgriezušies varējām sākt braukt un iesākt dienas otro daļu. Brīvā vecpilsētas izpēte.

Noskaidrojot tikšanās vietu un laiku visi paklīda kur nu kurais. Mēs, protams, ka pārtikas meklējumos. Tur pat lielais rimi. Tā kā mēs vēl dzīvojām latu laikos, tad nonākt veikalā, kur visas cenas € un apraksts igauniski ir Ļoti dīvaini, nācās vien salīdzināt svītrkodus.  Kasierītes laipnas "Tere" sveicina, atbildēt jau varu, bet mazliet kautrējos :) 
Pēc veiksmīgas iepirkšanās kātojam uz vecpilsētu. Pa ceļam redzam vietējo tramvaju un saprotam, ka latvieši ir bagāta tauta. Tādus tramvajus pie mums tikai Daugavpilī varam ieraudzīt. No otras puses - īsts retro. Un vēl, pie mums tāda zīme - sargājiet savas somas, jo te ir kabatas zagļi, pie mums arī neieraudzīt.

Vecpilsētā nolemjam meklēt Olafa baznīcu. Karte mums ir, bet nav atzīmēti tūrisma objekti. Atrodam rātslaukumu, vēl vienu baznīcu kurā gribējām tikt, bet netikām, jo remontdarbi. Šajā baznīcā bija slavena sienas freska „Nāves deja”  Viens labums gan bija šai pastaigai, atradām tūrisma informācijas punktu, kurā dabūjām tūristu karti latviešu valodā - patīkami. Nolēmām izstaigāt visus tūrisma punktus, kas mums pa ceļam līdz Olafa baznīcai.
Maza koka baznīciņa, marcipāna muzejs (mazs muzejiņš, vairāk kā veikaliņā, bet varēja redzēt kā meistars apglezno marcipāna figūriņas), vairāki lielie muzeji, kuros iekšā negājām, laika trūkuma dēļ, bet vismaz varējām kartē atzīmēt, ka garām gājām :D Kopumā vecpilsēta līdzīga mūsu Vecrīgai, bet protams ir savs šarms. Īpaši tas, ka vecpilsētu vēl aizvien apjož mūris vai tā daļas. Saglabājušies vairāki vārti un torņi, tai skatā Resnā Margarita, kuru ilgi meklējām, atradām, bet uz jumta netikām :( 

Kāpiens Olafa baznīcas tornī bija garš, vītnīgs un, kad nāca pretī tūristi, arī bailīgs. 


Skats no baznīcas torņa bija vērts visas kāpšanas mocības, un, tā kā nākamajā dienā kājas just neavarēja, tad jau laikam ar nebija tik traki.

Pēc torņa apmeklējuma mums jau bija jāvirzās uz rātslaukuma pusi, kur bija norunāta tikšanās, lai atkal dotos uz autobusus un tad, jau, uz mājas pusi. Vēl pa ceļam iebraucām veikalā, kur par atlikušajiem euro sapirku sieru – parmezānu, krūzi – suvenīru vietā un nagu laku – nu ko, esmu tikai sieviete :D

Kopumā, domāju, ka mans pirmais ceļojums pa ārzemēm bija, varbūt ne iespaidīgs, bet mīlīgs gan, un, pats galvenais, labā kompānijā.

Tagad atliek, tik, gaidīt nākamo:) 

Foto no personīgā albuma.


Rudens logos

     Rudens, beidzot, vai, drīzāk, nu jau ir klāt un varu padalīties ar savu pagājušā gada veikumu. Man bija jāgaida vesels gads, lai šis pasākums būtu aktuāls, jo pagājušā gadā mazliet "iebremzēju" un visu palaidu garām, kad attapos, bija jau pienācis laiks ziemas tēmai. 

     Bet nu, vienreiz gadā jāpadalās, ko labu esmu darbā sastrādājusi - pagājušā gadā dalījos ar galda paliktņiem, šogad ar loga dekoriem.

      Nu tad, ķeramies klāt!

Salokam, nogriežam lapu, lai iegūtu kvadrātu - veidoju divus dažādus izmērus.

Locīto trijstūri pārlokam vēlreiz uz pusēm.

Locījuma mālā sākam iegriezt, bet griežam ne līdz gala - atstājam apm. 1cm

Atlokot vaļā lapai jāizskatās šādi.
Salīmējam vidiņu - pirmie divi trijstūrīši - pirmo vieglāk salīmēt ar abpusējo skoču - labi un ātri saķeras.

Lai process veiktos ātrāk - līmējam katru otro pārīti vienā pusē...

Katru otro pārīti -  otrā pusē.

Tāda izskatās viena lapiņas daļa.
No pāri palikušajām sloksnītēm izgriežu lapas kātiņu. Sakombinēju -  vienu lielo, divus mazākos izmērus.

Miksēju toņus - gaiši, tumši oranžs, gaiši, tumši sarkans.

Lūk, logā iekārtas lapas.

Lapa tuvumā.

Foto no personīgā albuma.