trešdiena, 2013. gada 20. novembris

Prieka bikses


Bikses šūtas no kvadrāta
    Lai gan es esmu diezgan cītīga strādātāja, tas nepaglābj no tā, ka pienāk brīži, kad darbā nav īsti ko darīt, vai arī ir kādi atpūtas brīži, kuros var izpausties. Tāds atpūtas brīdis pienāca arī man un tieši šajā brīdī mani apmeklēja mūza ;D Nolēmu savu šīsdienas rakstu veltīt biksēm.

Austrumu bikses, Prieka bikses, Vāveru bikses, Bolivudas bikses, Aladina bikses, Harēmbikses... pagaidām tie ir vienīgie man zināmie nosaukumi, bet noteikti ir vēl...


    Liekas, ka vasara ir beigusies, tad jau nav jēgas pievērsties šai tēmai, jo bikses taču ir vasaras apģērbs. Tā ir, bet ir viens bet...


Bikses šūtas no kvadrata
    Kad pirms pāris gadiem šīs bikses parādījās latviešu sieviešu skapjos, vienmēr nodomāju, ka bikses ir foršas, bet es laikam nevarētu ar tādām iziet uz ielas. Pirms gada mana mamma uzšuva sev tādas bikses kā eksperimentu. Uzmērīju, papriecājos, bet domas nebiju mainījusi, ar šādam biksēm uz ielas nevarēšu iziet. Šā gada vasarā pienāca viena sestdiena, kad nolēmām, kaut kas jāuzšuj. Man bija palicis audums no kleitas - eksperimenta, kuru nolēmu pāršūt. Un nez no kurienes ienāca doma par prieka biksēm. Tā arī es tiku pie šādām biksēm. Pirmo reizi iziet uz ielas bija ļoti dīvaini, bet arī patīkami, jo ne katrs cilvēks var iziet ar šīm biksēm sabiedrība un tas dod drosmi un iedvesmu tomēr to izdarīt. Tā nu šīs bikses kļuva par manu vienu no mīļākajiem vasaras tērpiem. 

Tātad, kādēļ rakstu tagad? Tādēļ, ja uzšūsi šādas bikses tagad, visu ziemu varēsi pie tām pierast staigājot pa māju un pienākot vasarai būsi gatavs iziet sabiedrībā:)

Man ir zināmi divi veidi kā var uzšūt šāda tipa bikses un, kad darbā mani apmeklēja mūza, nolēmu savā profesionālajā  mākslinieka rokraksta uzzīmēt pa soļiem kā pašūt sev tādas bikses.




No kleitas, vai kupliem svārkiem:

 

1. Ja ir kleita, nogriežam augšdaļu tā, lai paliek tikai svārki. Nošujam, lai neizirst.





2. Izliekam uz grīdas cik vien plati var. No katras malas apakšas nomēra uz pusi mazāk cm, cik plata ir potīte, vai vieta, kur šīs bikses beigsies. Piem. man ap potīti ir 12cm, tātad nomēru 6cm. No nomērītajiem sāniem iezīmē loku, cik augstu vēlies, nav vēlams augstāks ka līdz ceļiem. No kreisās puses nošuj pa loku. Lieko audumu nogriez un apmetini malas.

 




3. Gatavs! Velc mugurā un priecājies:)






No auduma:



1. Izgriez kvadrātu, tā lai malas būtu tik garas ka tavas kājas. Pārloki pa diagonāli uz pusēm.




      2. Locījuma malu atstājam apakšā, šūsim sanu malas. Apakšējos stūrus nomērām tā pat kā iepriekšējā variantā: nomēra uz pusi mazāk cm, cik plata ir potīte, vai vieta, kur šīs bikses beigsies. Piem. man ap potīti ir 12cm, tātad nomēru 6cm. Nošujam apakšējās malas. Augšējais stūris būs bikšu augša, tātad uz pusi mazāk cm cik ir gurnu, vai vidukļa apkārtmērs (atkarīgs ka nēsāsiet bikses), var būt pāris cm klāt. Iešujam gumiju, lai ērtāk nēsāt. 


 

     3. Gatavs! Velc mugurā un priecājies:)



   








       Starpība abiem paņēmieniem ir ne tikai šūšanas ziņā, bet arī mainās bikšu kritums. No svārkiem, kritums veidojas taisnāks uz leju, bet no kvadrāta, tāds kā ielokā uz iekšu. Kurš no kritumiem smukāks nevaru pateikt. Abi ir glīti un galvenais ļooti ērti.


     Nu ceru, ka noderēs un nebaidīsies izmēģināt. Es vienmēr saku „Pamērīt drīkst” un pa mājām jau visu ko var atļauties valkāt… 





Lai veicas:)

Foto no personīgā albuma