otrdiena, 2016. gada 6. septembris

Izraēla - Hayfa 6. Diena


6. Diena 

Šis rīts sākas ar modinātāju, kuru negribu dzirdēt, bet nevaru sūdzēties par pārgurumu. Aši savācos, piebeidzu vakardienas švarmu un esmu gatava ceļam. 


  
Pulcējamies st.King David laukumā,  kur mūs sagaida ceļa biedri. Sasveicināmies,  sagaidām autobusu un braucam.

Brauciens kopumā aizņem 3h, braucam caur Jeruzalemi, garām pilsētām, vietām, kur aug daudz koku, gandrīz kā Latvijas meži, zemei, kas tiek apstrādāta, garām jūrai, dateļu plantācijai.

Ceļā ceļabiedri, arābi sāk dziedāt, pilnīgi savādākas dziesmas un stils. Vakar braucot uz tuksnesi noskaidrojām, ka austrumu tautām nav tikai toņi un pustoņi, bet vēl ceturdaļtoņi un mūsu mūzikas likumi par toņu un pustoņu ritmu viņiem nedarbojas, tieši tādēļ mūzikas skanējums ir tik atšķirīgs.

Mūsu pirmais gala punkts ir Katoļu baznīca, kas atrodas Karmela kalnā, kurā tiek noturēts dievkalpojums arābu valodā. Nesaprotam ne vārda, cenšos pēc atmiņas saprast, kura daļa tiek noturēta, liekas, sapratu daļu kur notiek aizlūgšanas un draudze atbild "Mēs Tevi lūdzam Kungs un Dievs".

Pēc dievkalpojuma saprotam ,ka Jānis pazudis. Soma atstāta, bet paša nav. Kaspars izsaka domu, ka varbūt jau paspējis ar kādu iepazīties un uz Tel-Aviva aizbraukt par kādu video projektu parunāt. Jānis ir ļoti atvērts un talantīgs kontaktu dibinātājs ar cilvēku no jebkura pasaules kakta. 

Grupas vadītājs jau stumj mūs uz autobusa pusi un mēs vēl aizvien nezinām kur Jānis. Zinām, ka brauksim uz pludmali, bet tas ir izstiepts jēdziens, jo gar tās krastu braucām vismaz 70km. Pašā pēdējā brīdī Jānis uzrodas, esot bijis tepat aiz stūra, dārzā un nav pamanījis kā iznākam. Ar mierīgu sirdi varam atgriezties autobusā un braukt.


Piebraucot pie jūras nonākam atpūtas laukumā, kurā ir galdi un netīras smiltis. Cilvēki uzklāj galdus, saliek ēdienus un pikniks var sākties. Nobaudu dīvainininteresantus salātus. No sākuma domāju, ka tas ir kuskus ar kaut ko zaļu, izrādījās, kaut kas zaļš, skābs, līdzīgs kā skābene, bet ne tik sīvs un ne kuskus. Nu, sajūsmā nebiju. Tad vēl nogaršoju arābu picu, maize ar garšvielām, bet ne pārāk izteiktu garšu, domāju, varētu pagatavot garšīgāk.

Kamēr viss tiek sagatavos pļāpājam sava starpā latviešu valodā, priecējam acis ar jūru. Pēc ēšanas aši uz ģērbtuvēm un ūdenī iekšā. Nav jau veselīgi ēst un uzreiz peldēt, bet te jau ūdens sāļāks kā Latvijā, nenoslīgs :D

Tā ir bauda iet uz jūru un zināt, ka tā ir silta un nebūs jāiebāž ūdenī kāja, lai to atkal izvilktu un ietu apģērbties. Tā ir silta un aicinoša. Šodien nav lielu viļņu, krasts mazliet akmeņains. Var peldēt, vai vienkārši viļņoties viļņos. Ārā negribas iet un, lai nosaltu jāpaiet ilgam laikam. Domāju, mērcējos vairāk kā pusstundu.

Iznākot no ūdens, ārā stāvu saulē un žāvējos. Pastaigā atrodu skaistus  gliemežvākus, vedīšu uz mājām. Atrodu pat tādus, kuriem ir caurumiņš, varēs kaklā iekārt.

Šodiena, cik saprotu, doma tāda, nogaidīt, kad beigsies lielais karstums un tad doties apskatīt pilsētu un slavenus dārzus. Kad esamu jau gandrīz nožuvusi, noskaidroju, ka mēs šeit vēl 2h pavadīsim, lienu atpakaļ ūdenī un, jau atkal, ilgi ārā nelienu. Esmu gatava pārvākties uz Izraēlu :D

Beigās, jūrmalā pavadām gandrīz visu dienu, vērojam saulrietu, kas ir 2h vēlāk kā paredzēts izbraukt. Ceļa biedri nespēj beigt "tusēties", citādi to nosaukt nevar, laicīgi savākties. Esam apdeguši un noguruši, tā arī nesaprotam, vai dārzus redzēsim, vai nē. Galā sola, ka redzēsim, bet, kas beidzot esam atbraukuši, vārti ir ciet un mums ir iespēja to redzēt tikai no žoga otras puses. Man gan veicas un Jānis, profesionālais fotogrāfs man smukas bildes uztaisa.

Ir jau nakts, kas atvadās, tas atvadās, kas brauc, sasēžas mašīnās un sāk garo ceļu uz mājām. Man ir interesanta diskusija par visu ko, ceļabiedri atkal izdomā padziedāt, mēs runājam skaļāk, tad uzslēdz radio tik skaļi, un, mēs sēžam zem tumbām, ka vienu brīdi jūtu, man balss sāk pazust. Par laimi uz lūgums mazliet klusā pagriezt tiek ņemts vērā, tā norunājam visu ceļu un vēl mājās dzerot tēju un vēl tad, kad citi jau guļ. Galvenās šī vakara tēmas - Godly Play metode, kalpošanas veidi, izvēles, pedagoģiskais process, ped. izglītības ieguves veidi, viss ļoti svarīgi.

Visi laimīgi esam atgriezušies no jūras kā sarkani tomātiņi. Sarkanas sejas, kājas, rokas, pleci, kakls, man par sūrst, bet veicas, ka neesmu čūska un viss, kas šodien sarkans, rīt vai parīt jau būs brūns.
Pārguruši dodamies pie miera, priecājoties, ka rīt varēs izgulēties. Un jau atkal vakara rakstīšana, acis sāp, kad neļauju tām krist ciet, bet zinu, ja šodien neuzrakstīšu, tad rīt ne tik un "pulkstens 22:35 zvana, laiks ir gulēt iet" dziesma skan galvā….

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru