trešdiena, 2014. gada 22. janvāris

VID un EDS





 Laikam jau kaut kas un vis kas uz sirds atkal ir sakrājies un tādēļ gribas pažēloties, pasūdzēties, panīdēt, pašausmināties un vēl kaut ko pa..., pa.., pa..., Un pie šīs Pa... krīzes mani noveda neviens cits kā VID ar savu smalko, moderno elektronisko deklarēšanās sistēmu (EDS) Tas noteikti nav viens no multeņu varoņiem Eds, Edis un Edijs, lai gan kāds no viņiem iespējams ir vaininieks šīs sistēmas "vienkāršajai" lietošanai un iedvesmojošajām pamācībām (man liekas, ka pat augstskolā pasniedzēji ir žēlīgāki ar informācijas kvantumu, kurš mums jāapgūst, lai tiktu pie kaut kādas skaidrības savā priekšmetā).



 

Jau diezgan labu laiku atpakaļ biju nolēmusi izveidot sev pašnodarbinātā statusu, lai varēt papildus strādāt vadot mākslas studiju un vēl nez ko, kas man ienāktu prātā. Protams, ka izveidot šo statusu nebija nemaz tik grūti. Ierados vid ar savu pasi, aizpildīju pāris papīrus, kur sarežģītākā daļa bija uzskaitīt Visus manas darbības veidus un nākamajā dienā ierados šī jaukajā iestādē pakaļ nodokļu maksātāja apliecinošam dokumentam. Izrādās, ka parakstot visu papīru gūzmu esmu noslēgusi līgumu par šo EDS lietošanu (parasti esmu cītīgs lasītājs, bet tas bija ļoti nemanāms līgums, vismaz kopijas man nav). Pēc kāda laika man uz e-pastu atnāca identifikācijas kods un parole. Arī tad, kad ierados pēc savas apliecības laipnā sieviete man paskaidroja, ka mājas lapā ir pamācība un viss būs saprotams. Protams, ka uzķēros. Iespējams, ja tu strādā 100t gadus vidā, tad tev viss ir vienkārši, bet mīļie, tas ir par traku - http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=11&id=1676&hl=1&mod=33





 

Tā nu es centos izurbties, ko nenozīmē katrs no šiem virsrakstiem, bet man nepieciešamo protams neatradu. Tad vēl ir video pamācība un vienīgais jaukums visā šajā pasākumā ir tas, ka saņemšu atpakaļ 3,..eiro, kurus esmu pārmaksājusi nodokļos no 2011gada 1.janvāra.






Kad nonācu pie secinājuma, ka ķēpa ar atskaišu, deklarāciju un visādu citādu dokumentu nepārtrauktu iesniegšanu nav tā vērta un nolēmu savu pašdarbību oficiāli noslēgt atkal devos uz vidu. Un protams, ka jau atkal man laipni paskaidroja, ka kaut kas jāiesniedz EDS un tikai tad varēs noslēgt uz vietas. Trīs reizes jautāju kas un kā man jādara (jautājumi dažādi), bet visas reizes saņēmu vienu un to pašu atbildi, viss jāiesniedz elektroniski un pamācība pieejama mājas lapā. Nu "Liels" paldies, tas man neko nepalīdz un jau atkal sēžu tai pašā nesaprašanas bedrē. Maza cerībiņa, ka uzrakstot vēstuli (man nav ne jausmas kam, EDS lapā ir sarakste ar vid) saņemšu kādu jēdzīgu atbildi, ja nē, tad...., man nav ne jausmas ko tad... Pat man pazīstamie grāmatveži izvairās no šīs jaukās mājas lapas un pareizi dara, tā vien gribas redzēt to, kurš  visu izveidoja...





Un tātad - ja kādam ir nojausma kā pašnodarbinātajam iesniegt gada atskaiti (par pagaišo un šo gadu), kā iesniegt deklarāciju, ceturkšņa pārskatu un kā iesniegt slēgšanas pieprasījumu, lūdzu esiet tik laipns un apgaismojiet mani.



Ar cieņu Ginta Benedikta :)



Foto no interneta resursiem

sestdiena, 2014. gada 11. janvāris

Tiramisu....Gandrīz....


 Kūķītis:)


No reizes, kad ziņoju par saviem brīnišķīgajiem piedzīvojumiem apgūstot saldējuma mašīnas izmantošanas iespējas ir pagājis diezgan liels laika posmus, ne laika, bet notikumu ziņā.


 

Ziemassvētki aizvadīti, jaunais gads ar eiro ieviešanu sagaidīts. Savā ziņā tas ir aizraujošs un tai pat laikā skumjš laiks, kad nevar zināt ko domāt, jo vienkārši jādzīvo un jādzīvo.



Beidzot arī pirmā šī gada sesija izdzīvota un var sākt pievērsties ne tikai zinību, bet arī prieka lietām:)

Bet, vēl aizvien domās kavējoties par brīvdienu priekiem, gribu padalīties ar kūku, vai vismaz kaut ko no tās:)

Tā kā brālim vienu dienu pirms jaunā gada pienākšanas ir vārda diena, šī diena parasti paiet tā nemanāmi, bet šogad nolēmām, ka tā viss nebūs un pagatavojām īpašo kūku tieši viņam.

Kā jau bieži vien gadās, tā arī šoreiz, domājām vienu, bet rezultāts cits.

Sākumā bija paredzēta viltotā tiramisu kūka, kurai nomainīti cepumi „pirkstiņi” uz selgu un krēmu gribējām pagatavot no saldā krējuma jogurta ar kafijas garšu. Tā kā laicīgi neiegādājāmies cepumus, nomainījām tos pret biskvītu (pašgatavotu), azarts sakult olu baltumu tā, lai apgriežot bļodu, tas nekristu āra – izdevās:)

Biskvītu izcepām, jāķeras pie krēma – domājām likt tikai jogurtu, tā pat garšīgs, beigās tomēr pievienojām 3 olu dzeltenumus sakultus ar cukuru (gogel mogel), jo saldums trūka.

Un tad jau jautrākā daļa klāt – smērēšana. Samitrinājām biskvītu ar stipru kafiju (nākamreiz gan liksim ne tik daudz, jo biskvīts labi iesūc un tad iztek cauri, ļoti slapjš) un krēmu pa virsu, otra kārta biskvīts, krēms un rotāšana (mūsu ģimenē tas nav pieņemts, bet šoreiz gribējām, lai Dāvids sajūtas īpaši).

Kā man vienmēr veicās, tas, ko saku, ka nedarīšu, beigās tik un tā man jādara un šoreiz, tas bija, Dāvida vārda rakstīšanas procesa vadīšana un nobeigšana. Mammai nekas labs tur nesanāca un mani nervi par īsu, lai uz to skatītos.

Tomēr rezultāts tīri jauks – mazliet atgādina amerikāņu filmu variantu, lai gan to par lielu plusu neuzskatu (bez apvainojumiem).


Ja kādam interesē pilnais izmantoto produktu uzskaitījums:

Biskvītam:

6 olas

6 ēd.k. milti

6 ēd.k. cukurs

Vaniļas cukurs


Krēmam:
1kg saldkrējuma jogurts ar kafijas garšu

3 olu dzeltenumi

6 tējk. cukurs

5-10 ēd.k. stipra kafija

Rotājumi:

M&M riekstiņkončas

Šokolādes skaidiņas






Ja interesē google.lv var atrast daudz un dažādas biskvītu receptes un ar krēmu var variēt.



Nu tas šodien laikam arī viss! :) 

Foto no personīgā albuma